Archief voor april 2013

23 apr

SEO & Google Author Rank

 

In sommige van onze eerder verschenen blogartikelen omtrent SEO kaartten we reeds aan dat de criteria die Google hanteert om de ene website boven de andere te verkiezen in de loop der jaren tal van wijzigingen hebben ondergaan. Algemeen gesteld hielden de zoekmachines in een nog niet zo ver verleden voornamelijk rekening met de autoriteit van het domein of de specifieke pagina in kwestie (als we even ook de noodzakelijke on-site SEO aanpassingen buiten beschouwing laten welteverstaan). Deze autoriteit kan nog steeds worden opgebouwd door originele & kwaliteitsvolle content te voorzien waarnaar andere webmasters met plezier naar linken.

Google Author Rank

google-plus-circlesDit blijft uiteraard een doorslaggevende factor voor de rankings van uw domein én webpagina’s, maar Google gaat in de toekomst alsmaar meer waarde aan de autoriteit van de auteur zelf hechten. Deze wordt vorm gegeven door de Google Author Rank, die in grote mate wordt bepaald door je online aanwezigheid en activiteit op de verscheidene sociale media als Facebook, Twitter, Google+, etc.

Zo zal bijvoorbeeld een artikel dat veel +1’s, tweets, shares, likes, comments, … heeft ontvangen een veel grotere bijdrage leveren tot uw Author Rank. Daarnaast wordt er aan deze recommendations ook meer waarde geschonken indien ze komen van iemand met een hoge online autoriteit.

Maak gebruik van Google+

Het laten opmaken van jouw (voorlopige) Author Rank gaat echter wel niet volledig automatisch. Bij aanvang moet je nog aan Google kenbaar maken wie je precies bent en aan welke content je zoal meewerkt. Dit kan je doen door – als je dit nog niet hebt gedaan – een publiek Google+ profiel te maken en aan te vullen met links naar de websites waaraan je bijdraagt. Wanneer je jouw profiel correct hebt opgezet, dien je enkel nog in de code een rel=”author” tag te implementeren, die jouw profiel koppelt aan de door jou geschreven artikelen. Bovendien zal je nu ook na verloop van tijd de gekende “rich snippets” zien verschijnen in de zoekresultaten. En eerlijk gezegd, deze zoekresultaten springen toch veel meer in het oog dan zoekresultaten met enkel platte tekst. Zeker aan te raden dus!

Ik kan daarnaast wel aanraden om het Google+ verhaal niet alleen hier bij te laten. Ook al moet ik toegeven dat Google+ in België tot nu toe niet echt een groot succes is (in tegenstelling tot Facebook & Twitter), is een verhoogde activiteit op het sociale platform van Google sowieso een meerwaarde voor het uitbouwen van jouw online autoriteit.

Hoezo voorlopig?

Tot slot nog even een kleine bedenking. Ik hanteerde hierboven even de term “voorlopige Author Rank” omdat het concept eigenlijk nog niet door Google is geïmplementeerd. Het bevindt zich momenteel nog in testfase maar mij (en samen met mij nog heel wat andere professionals binnen de SEO-sector) lijkt het echter nog slechts een kwestie van tijd zodat je best op tijd begint met het uitbouwen van je online autoriteit.

05 apr

Video SEO: miniatuurweergave in google resultaten

 

rich snippetsDoor middel van rich snippets zijn webmasters al in staat om meer informatie over een plaats, boek, muziek en meer weer te geven. Maar sinds kort zijn ze ook in staat om meer informatie over video’s weer te geven in de zoekresultaten. Webmasters die vooral video’s plaatsen op hun website kunnen tegenwoordig meer bezoekers aantrekken door een miniatuurweergave van hun video te plaatsen naast de resultaten. Niet alleen geeft dit een mooier resultaat maar bezoekers zijn ook eerder geneigd om op jouw link te klikken omdat je aantoont dat je een video op de pagina hebt staan.

04 apr

jQuery en het gebruik ervan voor AJAX

 

Ook al bestaat het al wat langer dan vandaag zien we tegenwoordig steeds vaker dat websites gebruik beginnen maken van AJAX technieken. AJAX staat voor “Asynchronous Javascript and XML” en stelt ons in staat snellere, efficiëntere en interactievere pagina’s te maken. Soms wordt er ook wel eens gebruik gemaakt van de term XHR, dat een afkorting is voor XMLHTTPrequest. Het concept draait voornamelijk rond de term asynchronous, wat betekent dat er achter de schermen informatie met de server wordt uitgewisseld. Via AJAX kunnen we simpel gesteld dus de inhoud van een pagina bijwerken zonder de hele pagina te moeten inladen of verversen.

ajaxEnkele bekende voorbeelden zijn zonder twijfel e-maildienst Gmail en reviewsite Yozo. Deze laatste maakt bijvoorbeeld gebruik van AJAX voor het pagineren van haar zoekresultaten. AJAX valt tegenwoordig ook veel eenvoudiger zelf te implementeren, door het gebruik van jQuery, een open-source Javascript framework. Voorheen moesten er toch redelijk wat ingewikkelde regels code voor geproduceerd worden, maar via jQuery kan dit ten eerste veel korter, maar ten tweede ook veel gestructureerder. Ik probeer het even te illustreren met een zo eenvoudig mogelijk codevoorbeeld.

$.ajax({
url: "pagina.php"
}).done(function(html) {
$("#tekstinhoud").html(html);
});

Dit klein stukje code laat toe om de inhoud van een pagina (in dit geval “pagina.php”) in te lezen zonder dat de gebruiker daarvoor naar een andere pagina moet worden geleid. De inhoud van die pagina wordt compleet in de achtergrond ingelezen en na afloop wordt de inhoud van het element “#tekstinhoud” bijgewerkt en vervangen door de nieuwe tekst.

Het goede hieraan is dat we enkel en alleen de tekst van de opgevraagde pagina opnieuw moeten inlezen en weergeven. De rest van de webpagina (die onder meer de afbeeldingen, DOM structuur en CSS-regels bevat) blijft gewoon behouden en hoeft dus niet herladen te worden. Dat dit bijdraagt tot snellere laadtijden behoeft natuurlijk geen betoog.

Natuurlijk blijft het inlezen via AJAX niet beperkt tot louter wat (statische) tekst inlezen. Zo kan men bijvoorbeeld ook GET of POST parameters meesturen, inhoud cachen, scripts in de achtergrond inlezen of ingevulde gegevens van een formulier ogenblikkelijk wegschrijven naar de server. De mogelijkheden zijn echt redelijk uitgebreid, en je maakt het natuurlijk zelf zo complex als je website vereist.

Hulp nodig bij AJAX of jQuery? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!