25 feb

“Google Shopping Campaigns” kort voorgesteld

 

Iedere dag maken mensen gebruik van Google om meer informatie te vergaren over een bepaald product dat ze wensen aan te schaffen. Als online adverteerder is het dan ook logisch dat je deze mensen naar jouw site wilt leiden en niet naar die van een mogelijke concurrent. Google voorzag daarom reeds langer de mogelijkheid binnen Adwords om “Product Listing Ads” aan te maken, een soort visuele weergave van (betaalde) zoekresultaten voor een productpagina. Voor diegenen die hier reeds gebruik van maakten verandert er niet zo bijzonder veel, uitgezonderd de manier waarop je je campagnes beheert.

Google Product Listing Ads Echter, het aanmaken van dergelijke campagnes leek voor het merendeel van de adverteerders een veel te complexe onderneming. Daarom komt Google nu op de proppen met  “Shopping Campaigns”, een nieuw advertentietype binnen Adwords dat het handelaars moet vergemakkelijken mogelijke klanten te bereiken en hun producten duidelijker naar voor te laten komen in de zoekresultaten.

Tot voor kort beperkte Google het gebruik van dit veelbelovende advertentieplatform echter tot een gelimiteerd aantal adverteerders. Maar sinds een week geleden is het systeem ook in België en Nederland beschikbaar en is het ook opengesteld voor het grote publiek. Iedereen kan dus beginnen adverteren op allerlei individuele producten. Voor ons het perfecte moment om “Google Shopping Campaigns” eens nader te bekijken.

Productgroepen

De eerste stap die Google van je vraagt is je Adwords account te koppelen met je Google Merchant Center account en vervolgens een databestand met alle productinformatie te importeren. Deze producten worden vervolgens mooi en overzichtelijk in je Adwords account ingevoegd en komen standaard onder de productgroep “Alle Producten” te staan. Nadien kan je hierbinnen dan wel eenvoudig verschillende nieuwe productgroepen gaan samenstellen.

Er zijn een heleboel mogelijke manieren waarop je je assortiment verder kan gaan opsplitsen in verschillende productgroepen: bestsellers, prijsinterval, uitverkoop, kleur, grootte, geslacht, categoriëen et cetera. Zo kan je bijvoorbeeld je assortiment aan groene schoenen of broeken van Levi’s gaan bundelen in een aparte productgroep.

Het grote verschil met het vorige systeem is dat handelaars voortaan niet meer wijzigingen in hun datafeed moeten aanbrengen, maar hun productgroepen rechtstreeks binnen Adwords kunnen aanmaken.

Prestaties meten

reporting-dimensions-google-shopping-campaigns Het gigantische voordeel van op een dergelijke manier online te adverteren is dat je eenvoudig de prestaties van een product of productattribuut kan nagaan. Beslissingen om eventueel meer of minder te gaan adverteren voor een bepaald product kan je dus veel beter funderen en rusten dus niet meer op louter giswerk.

Daarnaast zal Google je ook tonen hoe de prestaties van jouw producten zich verhouden tegenover die van je concurrentie. En ook al gaat het hier niet over individuele cijfers, de gemiddelden binnen je sector geven je toch al een prima indicatie.

 

21 mei

Adverteren in Google: de voor- en nadelen op een rijtje…

 

Als online marketing partner zijn we bij Inbound natuurlijk erg thuis in SEA (zoekmachine adverteren). Het Google Adwords programma waarmee je kan adverteren in de zoekresultaten van zoekmachine Google is de ontegensprekelijke marktleider in België, en is dus ook déAdverteren in Google startplaats voor elke SEA-campagne voor onze markt. Er zijn een hele hoop voordelen verbonden aan Google advertenties, maar ook een aantal nadelen. Omdat wij steeds op zoek gaan naar de hoogst mogelijke return on investment voor onze klanten bekijken we bij elke campagne de voor- en nadelen; en wegen we deze af tegenover mekaar…