05 apr

rich snippetsDoor middel van rich snippets zijn webmasters al in staat om meer informatie over een plaats, boek, muziek en meer weer te geven. Maar sinds kort zijn ze ook in staat om meer informatie over video’s weer te geven in de zoekresultaten. Webmasters die vooral video’s plaatsen op hun website kunnen tegenwoordig meer bezoekers aantrekken door een miniatuurweergave van hun video te plaatsen naast de resultaten. Niet alleen geeft dit een mooier resultaat maar bezoekers zijn ook eerder geneigd om op jouw link te klikken omdat je aantoont dat je een video op de pagina hebt staan.

Beheer je eigen video’s

Wie wilt ranken op zijn eigen website kiest er het best voor om zijn eigen video te beheren in plaats van gebruik te maken van een grote video-host. De grote video-hosts zijn in staat om hoger te ranken voor bepaalde zoekwoorden dan jouw eigen website. Youtube en Vimeo zijn daarom uitgesloten, maar volgende video-hosts bieden wel een oplossing:

  • Brightcove
  • Viddler
  • Vimeo Pro
  • Vzaar
  • Wistia

Gebruik de juiste video-speler

De video-spelers van vandaag maken gebruik van de nieuwste technieken: Een HTML5 speler met flash als reserve.  Door deze techniek is de Googlebot in staat om meer informatie van de video-speler te lezen en deze te indexeren. Sinds HTML5 is het gebruik van video’s in websites toegenomen omdat men nu beter voor deze video’s kan ranken in Google resultaten. De mogelijkheid van een miniatuurweergave te plaatsen naast het de zoekresultaten helpen zeker.

Video sitemap of schema.org aanmaken

Er zijn twee mogelijkheden om een video zichtbaar te maken in de Google resultaten. In het verleden is er vooral gebruik gemaakt van een video sitemap waarover je meer uitleg kan terugvinden in de Google Webmastertools. Maar sinds de komst van rich snippets leunt Google toch meer aan naar het gebruik van een schema.org opmaak voor video’s rechtstreeks in de html code. Hoe meer informatie je geeft in het schema, hoe meer informatie Google kan gebruiken om jouw video te tonen in de zoekresultaten.

Verplichte velden

Enkele velden zijn verplicht om de video te indexeren in de zoekresultaten.

Tag Beschrijving
<loc> De URL locatie van de pagina waarop de video zich bevindt
<video:video> Deze tag is een container voor alle komende tags.
<video:thumbnail_loc> Om een afbeelding te tonen in de zoekresultaten moet Google de locatie weten van de miniatuurafbeelding. Let er wel op dat de afbeelding in een .png en .jpg formaat moet zijn met een ratio van 16:9. In de meeste gevallen zal dit in 1920×1080 zijn of 1280×720 wat respectievelijk 1080p en 720p is.
<video:title> De titel van de video. Net zoals de titel van een pagina mag deze maar 70 karakters lang zijn.
<video:description> De beschrijving van de video. Ook hier moet er weer vergeleken worden met de beschrijving van een pagina, max 160 karakters lang.
<video:content_loc> De exacte locatie van het video bestand.

Enkele Tips

  • De meegestuurde video-informatie moet relevant zijn aan de video.
  • Plaats lange zoekwoorden in de titel en de beschrijving in plaats van algemene zoekwoorden.
  • De titel moet terugkomen in de beschrijving van de video

Heb je hulp nodig bij het aanmaken van video miniatuurweergave in de SERPs? Neem contact op met Inbound!

 

Geef een reactie