20 okt

Maak kennis met Google Hummingbird

 

Google Hummingbird Algoritme Enkele dagen geleden kwam Google nog eens op de proppen met behoorlijk groot nieuws. Als we hen mogen geloven, maken we intussen alweer een maand gebruik van een compleet nieuw zoekalgoritme. Dat de populaire zoekmachine vorige week vijftien kaarsjes uitblies, is hier waarschijnlijk niet vreemd aan. De laatste keer dat Google een dergelijke grote wijziging doorvoerde binnen haar zoekmachine is inmiddels alweer van 2001 geleden, dus het is wel gepast hier even bij stil te blijven staan. Ohja, het kind luistert trouwens naar de naam Google Hummingbird.

Betekent dit dan ook meteen het einde van het befaamde Google Pagerank algoritme? Die stelling mogen we alvast meteen van tafel vegen, want zoals zoveel andere factoren blijft Pagerank een invloedrijk criterium voor Google. Daarnaast hebben andere belangrijke updates (lees: Panda en Penguin) van het oude algoritme ook hun plaats in het nieuwe Hummingbird. Het nieuwe algoritme is in vele opzichten dus erg gelijkend op haar voorganger, maar waarschijnlijk eerder opgeschoond en herschreven om sneller en accurater data weer te geven.

Maar uiteraard zijn er ook wel enkele nieuwigheden aan verbonden. In de toekomst kunnen we in principe veel complexere zoekopdrachten gaan uitvoeren. Voordien bestonden onze zoekopdrachten uit afzonderlijke keywords maar in de toekomst kunnen we ook in een soort van conversatie met Google bepaalde informatie opvragen.

11 jul

Facebook introduceert Graph Search

 

facebook-graph-search-thumb

Het zal zo ongeveer een half jaar geleden geweest  dat Facebook hun eigen zoekmachine “Graph Search” aan het publiek bekend maakte. Echter totnogtoe konden enkel gebruikers die zich daarvoor speciaal hadden aangemeld, gebruik maken van deze nieuwe feature. Echter, sinds enkele dagen acht het sociale platform de zoekmachine gebruiksklaar en zijn ze aldus begonnen met de uitrol ervan voor het grote publiek. Eerst aan de beurt zijn die mensen die hun taal op Amerikaans Engels hebben ingesteld, maar anderen zouden mogelijk al snel volgen. Dit kan wel eens een belangrijk moment zijn, want volgens ons zou deze zoekmachine wel eens verregaande gevolgen kunnen hebben op de wereld van de digitale marketing. Voor diegenen die het in Keulen horen donderen wanneer we het over Graph Search hebben, leg ik het graag even kort uit.

Welnu, deze nieuwe zoekmachine van Facebook stelt gebruikers in staat voortaan veel verfijnder alsook gepersonaliseerder te zoeken binnen de gigantische Facebook databank. Search wordt alsmaar socialer, en dat hebben ze bij Facebook in elk geval goed begrepen. Zo kun je dus voortaan bijvoorbeeld informatie over restaurants, films, muziek, … opzoeken en bijvoorbeeld gaan filteren op die resultaten die ook populair zijn bij je vrienden. Daarnaast is het ook eenvoudiger om te gaan zoeken op profielen die voldoen aan een specifiek aantal criteria, als bijvoorbeeld “vrienden die op een evenement hebben ingecheckt”. De mogelijkheden zijn eigenlijk zeer divers.

Voorlopig is Graph Search enkel beschikbaar op de desktopversie van Facebook, maar er zou ook al naarstig gewerkt werden aan een mobiele variant!

26 jun

Google maakt statement over #LGBT

  • Bert Geens
  • geen commentaren
 

Vandaag is een grote dag voor de holebi-community in de VS – meer daarover kan je hier en hier vinden. Ook Google viert dat, en wel op een heel grafische wijze zoals je hieronder kan zien…

Gay Marriage GOogle

Google toont deze regenboog voor zowel “gay marriage” als voor “LGBT community”. Mooi zo – een statement durven maken is niet slecht, denken we hier zo.