23 apr

SEO & Google Author Rank

In sommige van onze eerder verschenen blogartikelen omtrent SEO kaartten we reeds aan dat de criteria die Google hanteert om de ene website boven de andere te verkiezen in de loop der jaren tal van wijzigingen hebben ondergaan. Algemeen gesteld hielden de zoekmachines in een nog niet zo ver verleden voornamelijk rekening met de autoriteit van het domein of de specifieke pagina in kwestie (als we even ook de noodzakelijke on-site SEO aanpassingen buiten beschouwing laten welteverstaan). Deze autoriteit kan nog steeds worden opgebouwd door originele & kwaliteitsvolle content te voorzien waarnaar andere webmasters met plezier naar linken.

Google Author Rank

google-plus-circlesDit blijft uiteraard een doorslaggevende factor voor de rankings van uw domein én webpagina’s, maar Google gaat in de toekomst alsmaar meer waarde aan de autoriteit van de auteur zelf hechten. Deze wordt vorm gegeven door de Google Author Rank, die in grote mate wordt bepaald door je online aanwezigheid en activiteit op de verscheidene sociale media als Facebook, Twitter, Google+, etc.

Zo zal bijvoorbeeld een artikel dat veel +1’s, tweets, shares, likes, comments, … heeft ontvangen een veel grotere bijdrage leveren tot uw Author Rank. Daarnaast wordt er aan deze recommendations ook meer waarde geschonken indien ze komen van iemand met een hoge online autoriteit.

Maak gebruik van Google+

Het laten opmaken van jouw (voorlopige) Author Rank gaat echter wel niet volledig automatisch. Bij aanvang moet je nog aan Google kenbaar maken wie je precies bent en aan welke content je zoal meewerkt. Dit kan je doen door – als je dit nog niet hebt gedaan – een publiek Google+ profiel te maken en aan te vullen met links naar de websites waaraan je bijdraagt. Wanneer je jouw profiel correct hebt opgezet, dien je enkel nog in de code een rel=”author” tag te implementeren, die jouw profiel koppelt aan de door jou geschreven artikelen. Bovendien zal je nu ook na verloop van tijd de gekende “rich snippets” zien verschijnen in de zoekresultaten. En eerlijk gezegd, deze zoekresultaten springen toch veel meer in het oog dan zoekresultaten met enkel platte tekst. Zeker aan te raden dus!

Ik kan daarnaast wel aanraden om het Google+ verhaal niet alleen hier bij te laten. Ook al moet ik toegeven dat Google+ in België tot nu toe niet echt een groot succes is (in tegenstelling tot Facebook & Twitter), is een verhoogde activiteit op het sociale platform van Google sowieso een meerwaarde voor het uitbouwen van jouw online autoriteit.

Hoezo voorlopig?

Tot slot nog even een kleine bedenking. Ik hanteerde hierboven even de term “voorlopige Author Rank” omdat het concept eigenlijk nog niet door Google is geïmplementeerd. Het bevindt zich momenteel nog in testfase maar mij (en samen met mij nog heel wat andere professionals binnen de SEO-sector) lijkt het echter nog slechts een kwestie van tijd zodat je best op tijd begint met het uitbouwen van je online autoriteit.

Geef een reactie